ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELER KONSEYİ
Doğu Akdeniz Çalıştayı Tamamlandı
Uluslararası Üniversiteler Konseyi, Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Doğu Akdeniz Çalıştayı’nı tamamladı. 7 Aralık Pazartesi günü Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uzaktan katılım gösterdi.
Çalıştayda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammet Tâhir es-Siyâle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ulusal ve uluslararası alanda akademisyenler yer aldı. KKTC Eski Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Ürdün eski Başbakanı Avn Şevket el-Hasavni ise çalıştaya uzaktan bağlantı yoluyla katılım gösterdi.
Konseyin Yünetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Doğru, Genel Sekreter Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sefik Tüfenkçi de çalıştay kapsamında Akdeniz Üniversitesi’ni ziyaret etti.
Türkiye’nin hakkaniyet mücadelesi
Çalıştayda selamlama konuşmasını Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan yaptı. Prof. Dr. Özlenen Özkan, konuşmasında çalıştayın kritik bir zamanda ve Akdeniz kıyısında yapılmasının öneminden söz etti. Özkan, çalıştayın amacının yalnızca Türkiye’nin milli çıkarlarını savunmakla sınırlı olmadığını, Türkiye’nin hakkaniyet mücadelesine vurgu yapmanın da amaçlandığını söyledi.
Çözüm odaklı liderlik vurgusu
Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı, aynı zamanda 15 Temmuz Gazisi Orhan Hikmet Azizoğlu da çalıştayda bir açılış konuşması yaptı. Orhan Hikmet Azizoğlu konuşmasında, çalıştayın temel amacının Türkiye’nin tüm bölgesel sorunlarda üstlendiği hak, hukuk ve karşılıklı kazanıma dayanan çözüm odaklı liderliğinin altını çizmek olduğunu ifade etti. Uzunca bir süredir çalıştay için hazırlık yaptıklarını ifade eden Azizoğlu, son derece sıcak bir gündeme denk gelen çalıştayın başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Türkiye ve Libya Dışişleri Bakanlarının katılımıyla olağanüstü prestijli bir toplantıya dönüştüğünün altını çizdi. Yönetim kurulu üyelerine ve Akdeniz Üniversitesi rektörlüğüne özverili çalışmaları sebebiyle teşekkür eden Orhan hikmet Azizoğlu, çalıştayın başarılı geçmesini temenni etti.
Barış, istikrar ve refah çağrısı
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayda “Tehditler ve Fırsatlar Karşısında Doğu Akdeniz” başlıklı ilk oturum gerçekleştirildi. İlk oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin tüm çağrılarının, Doğu Akdeniz’deki tüm zenginliklerin herkes tarafından hakça paylaşılması, bölgenin bir barış, istikrar ve refah bölgesi olmasını sağlamaya yönelik olduğunun altını çizdi.
Türkiye siyasi çözüme açık
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammet Tahir es-Siyale ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin siyasi çözüme açık olduğunu söyledi. Siyale, Türkiye’nin uluslararası hukuka uygun olarak, Akdeniz’in sorunlarına barışçıl çözümler bulunması için bütün ülkelerin katılacağı, uluslararası konferans düzenlenmesi önerisinde bulunduğunun da altını çizdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ise Türkiye’de bugüne kadar üretilen ekonomi ve iktisadi politikaların tamamının enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik olduğunu ifade etti.
Etkili sunumlar ikinci oturumda da devam etti
Çalıştayın ikinci oturumunda da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren ‘Doğu Akdeniz’de Hukuk ve Siyaset’, Dışişleri Bakanlığında Genel Müdür Büyükelçi Çağatay Erciyes ‘Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Meselelerinde Son Gelişmeler’, Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Karan ise “Kötü Komşular Denizci Devlet Yapar” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.